Przepisy


przepisy lecznicze

przepisy kulinarne

herbata zalecana w reumatyzmie

mieszanka ziół ograniczające spożycie soli

napar z rumianku szaszłyk z szałwią
nalewka na migreny olej z dziurawca
mieszanka ziołowa na bezsenność  
napar o działaniu przeciwbiegunkowym  
herbata ziołowa zalecana w stanach pogrypowych  
herbata przeciwkaszlowa  

Przepisy lecznicze:

Herbata zalecana w reumatyzmie

Składniki: Przygotowanie: Stosowanie:
ziele skrzypu 20 g,
ziele krwawnika 10 g,
ziele złotej rózgi 10 g,
ziele pokrzywy 10 g,
owoc jałowca 10 g,
wilżyna ciernista 10 g.
2 lub 3 łyżki ziół zalewamy 1 l wrzątku, przykrywamy i pozostawiamy na noc, rano podgrzewamy. herbatę nalezy pić ciepłą 1-2 godziny po śniadaniu.

do góry

Napar z rumiankiem

Składniki:

Przygotowanie:

Stosowanie:

kwiaty rumianku 20 g
1 szklanka wrzątku
rumianek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do naciągnięcia. pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance.

do góry

Nalewka na migreny

Składniki:

Przygotowanie:

Stosowanie:

liście melisy 10 g,
liscie
mięty pieprzowej 10 g,
owoce kolendry 10 g,
spirytus 100 ml,
woda 20 ml.
zioła miażdżymy w moździerzu i zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą. Całość odstawiamy na 24 godziny. Nastepnie uzyskamy płyn odcedzamy i zlewamy do szczelnie zamykanego naczynia. chusteczkę moczymy w nalewce i przykładamy ją do skroni i tyłu głowy.

do góry

Mieszanka ziołowa na bezsenność

Składniki:

Przygotowanie:

Stosowanie:

korzeń waleriany 30 g,
ziele
mięty pieprzowej 10 g,
ziele
melisy 20 g,
kwiat
lawendy 10 g,
kwiat kuklika pospolitego 10 g,
ziele pierwiosnka 10 g,
ziele
dziurawca 10 g.
2-3 łyżki ziół zalewamy 1 l wrzątku i odstawiamy na 2 godziny. należy pić ciepłą herbatę, 2 razy dziennie (rano i przed snem)n po 1 szklance.

do góry

Napar o działaniu przeciwbiegunkowym

Składniki:

Przygotowanie:

Stosowanie:

owoce borówki czernicy 20 g,
liście borówki 20 g,
liście orzecha włoskiego 20 g,
liście jeżyny 20 g.
1 łyżkę ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy do naciągnięcia. zależnie od potrzeby pijemy kilka razy dziennie po 1 szklance naparu.

do góry

Herbata przeciwkaszlowa

Składniki: Przygotowanie: Stosowanie:
liść prawoślazu 20 g,
korzeń prawoślazu 20 g,
ziele podbiału 20 g,
ziele
tymianku 20 g,
owoc anyżu 10 g,
owoc kopru włoskiego 10 g,
liść
mięty pieprzowej 10 g.
łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku. pijemy kilka razy dziennie.

do góry

Herbata ziołowa zalecana w stanach grypowych

Składniki: Przygotowanie: Stosowanie:
kwiat rumianku 20 g,
kwiat lipy 20 g,
liść
mięty pieprzowej 10 g.
połowę lub całą łyżeczkę ziół zalewamy połową szklanki wrzątku, po zaparzeniu przecedzamy. pijemy kilka razy dziennie.

w górę

Przepisy kulinarne

Mieszanka ziół ograniczająca spożycie soli

Suszymy cząber, majeranek, liscie selera, liscie lubczyku i kwiaty bylicy pospolitej, proszkujemy, mieszamy w równych proporcjach i uzywamy następnie w dietetycznej kuchni do zup, sosów, sałatek i jarzyn. Wybór takich właśnie ziół do mieszanki spowodowany został ich wysoką zawartością substancji mineralnych i mikroelementów, dzięki czemu mają one nieco "słony" smak.

do góry

Szaszłyk z szałwią

Małe kawałki polędwicy z jagnięcia lub wołowej oraz kawałki kiełbasy paprykowej nadziewać na szpikulce na zmianę z listkami szałwii i krótko smażyć w masle lub oleju na patelni. Patelnię przykryc i po około 5 minutach przy zamknietej pokrywce i małym ogniu zakończyć duszenie. Na koniec lekko posolić i według gustu doprawić pieprzem albo papryką. Pozostały na patelni tłuszcz od smażenia zagotowujemy z niewielką ilością bulionu i uzywamy jako sos.

Olej z dziurawca

2 garście świeżych kwiatów rozdrabniamy w robocie kuchennym lub nożem i mieszamy z 1 litrem tłoczonej na zimno oliwy z oliwekZaczyn nalewamy do jasnej butelki o długiej szyjce, a jej otwór zatykamy papierem pergaminowym lub chusteczką. Mieszaninę stawiamy na 3-4 tygodnie na słońcu i co 3 dni mieszamy.

w górę