Przepisy
Przepisy lecznicze:
Herbata zalecana w reumatyzmie
Składniki: | Przygotowanie: | Stosowanie: |
ziele
skrzypu 20 g, ziele krwawnika 10 g, ziele złotej rózgi 10 g, ziele pokrzywy 10 g, owoc jałowca 10 g, wilżyna ciernista 10 g. |
2 lub 3 łyżki ziół zalewamy 1 l wrzątku, przykrywamy i pozostawiamy na noc, rano podgrzewamy. | herbatę nalezy pić ciepłą 1-2 godziny po śniadaniu. |
Składniki: |
Przygotowanie: |
Stosowanie: |
kwiaty rumianku 20 g 1 szklanka wrzątku |
rumianek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do naciągnięcia. | pijemy 3 razy dziennie po 1 szklance. |
Składniki: |
Przygotowanie: |
Stosowanie: |
liście
melisy 10 g, liscie mięty pieprzowej 10 g, owoce kolendry 10 g, spirytus 100 ml, woda 20 ml. |
zioła miażdżymy w moździerzu i zalewamy spirytusem zmieszanym z wodą. Całość odstawiamy na 24 godziny. Nastepnie uzyskamy płyn odcedzamy i zlewamy do szczelnie zamykanego naczynia. | chusteczkę moczymy w nalewce i przykładamy ją do skroni i tyłu głowy. |
Mieszanka ziołowa na bezsenność
Składniki: |
Przygotowanie: |
Stosowanie: |
korzeń
waleriany 30 g, ziele mięty pieprzowej 10 g, ziele melisy 20 g, kwiat lawendy 10 g, kwiat kuklika pospolitego 10 g, ziele pierwiosnka 10 g, ziele dziurawca 10 g. |
2-3 łyżki ziół zalewamy 1 l wrzątku i odstawiamy na 2 godziny. | należy pić ciepłą herbatę, 2 razy dziennie (rano i przed snem)n po 1 szklance. |
Napar o działaniu przeciwbiegunkowym
Składniki: |
Przygotowanie: |
Stosowanie: |
owoce
borówki czernicy 20 g, liście borówki 20 g, liście orzecha włoskiego 20 g, liście jeżyny 20 g. |
1 łyżkę ziół zalewamy 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy do naciągnięcia. | zależnie od potrzeby pijemy kilka razy dziennie po 1 szklance naparu. |
Składniki: | Przygotowanie: | Stosowanie: |
liść
prawoślazu 20 g, korzeń prawoślazu 20 g, ziele podbiału 20 g, ziele tymianku 20 g, owoc anyżu 10 g, owoc kopru włoskiego 10 g, liść mięty pieprzowej 10 g. |
łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku. | pijemy kilka razy dziennie. |
Herbata ziołowa zalecana w stanach grypowych
Składniki: | Przygotowanie: | Stosowanie: |
kwiat
rumianku 20 g, kwiat lipy 20 g, liść mięty pieprzowej 10 g. |
połowę lub całą łyżeczkę ziół zalewamy połową szklanki wrzątku, po zaparzeniu przecedzamy. | pijemy kilka razy dziennie. |
Przepisy kulinarne
Mieszanka ziół ograniczająca spożycie soli
Suszymy cząber, majeranek, liscie selera, liscie lubczyku i kwiaty bylicy pospolitej, proszkujemy, mieszamy w równych proporcjach i uzywamy następnie w dietetycznej kuchni do zup, sosów, sałatek i jarzyn. Wybór takich właśnie ziół do mieszanki spowodowany został ich wysoką zawartością substancji mineralnych i mikroelementów, dzięki czemu mają one nieco "słony" smak.
Małe kawałki polędwicy z jagnięcia lub wołowej oraz kawałki kiełbasy paprykowej nadziewać na szpikulce na zmianę z listkami szałwii i krótko smażyć w masle lub oleju na patelni. Patelnię przykryc i po około 5 minutach przy zamknietej pokrywce i małym ogniu zakończyć duszenie. Na koniec lekko posolić i według gustu doprawić pieprzem albo papryką. Pozostały na patelni tłuszcz od smażenia zagotowujemy z niewielką ilością bulionu i uzywamy jako sos.
2 garście świeżych kwiatów rozdrabniamy w robocie kuchennym lub nożem i mieszamy z 1 litrem tłoczonej na zimno oliwy z oliwekZaczyn nalewamy do jasnej butelki o długiej szyjce, a jej otwór zatykamy papierem pergaminowym lub chusteczką. Mieszaninę stawiamy na 3-4 tygodnie na słońcu i co 3 dni mieszamy.