Szałwia
Salvia officinalis L.
Opis
Szałwia uprawiana jest w
Polsce od kilkuset lat. Przypisywano jej zawsze duże właściwości
lecznicze i uważano za lek uniwersalny. Powstało nawet przysłowie,
że "śmierć tego nie ubodzie, u kogo szałwia w ogrodzie".
Jest to silnie rozgałęziona krzewinka, dochodząca do 60 cm
wysokość, o dużych fiołkowych kwiatach i szarozielonych,
kosmatych, jajowatych liściach. Liście wydzielają silny zapach,
podobny do zapachu kamfory. Szałwię uprawia się w ogrodach,
choć często w czasie ostrych mrozów wymarza (roślina
kilkuletnia). Wymaga stanowiska słonecznego, osłoniętego,
gleby żyznej, bogatej w wapń, średnio wilgotnej. Rozmnaża się
z nasion, wysiewanych w marcu do skrzynek, lub wegetatywnie -
przez sadzenie zielonych pędów wierzchołkowych w inspektach
oraz przez podział dorosłych roślin (wiosną). W czasie
ostrych mrozów szałwię trzeba zabezpieczyć przez przykrycie.
Liście zbiera się z roślin uprawianych już w pierwszym roku
na jesieni, a w drugim i następnych, w maju i czerwcu przed
zakwitnięciem, a następnie na jesieni, od wrzesnia do przymrozków
w dni pogodne, zaraz po obeschnięciu rosy. Liście suszy się
rozłożone cienką warstwa w temperaturze do 35C, przechowuje się
w workach, w suchym pomieszczeniu.
Właściwości
lecznicze
Surowcem są liscie (Folium Salviae).
Skład chemiczny i działanie. W liściach
wystepuje olejek lotny (zawierający tujon, pinen, cyneol, kamforę),
garbniki, trójterpeny, gorycz pikrosalwina, witamina B1, kwas
nikotynowy. Przetwory działają antyseptycznie, przeciwzapalnie,
osłaniająco, przeciwcukrzycowo, wzmagają krwawienia miesiączkowe.
Zastosowanie. Liście szałwii pobudzają
wydzielanie soku żołądkowego, regulują perystaltykę jelit,
łagodzą wzdęcia, bóle brzucha, zmniejszają biegunkę; odwary
obniżają poziom cukru we krwi (działanie przciecukrzycowe).
Także stosowane są w zaburzeniach wątrobowych, przy nadmiernym
poceniu się.
Zewnętrznie - do płukania jamy ustnej i gardła w stanach
zapalnych, w ropnym zapaleniu dziąseł, w postaci okładów na
trudno gojące się rany.