Mięta
Mentha piperita L.
Opis
Znana była jako lek już starożytnym; uprawiana w Europie od
300 lat.
W Polsce występuje kilka dziko rosnących gatunków mięty, ale
do celów leczniczych nadaje się jedynie mięta pieprzowa,
uprawiana również dla celów przemysłowych. Często mylona z
miętą dziko rosnącą; różnicę poznaje się łatwo po smaku
liści: mięta pieprzowa ma smak chłodzący, dzika - szczypiący.
Liście i łodygi mięty pieprzowej są ciemnozielone, na dolnej
stronie czerwonawofioletowe; kwiaty drobne, fioletowe.
Jest rośliną wieloletnią, ale powinna być przesadzana co 4
lata na nowe miejsce. Należy ją uprawiać jedynie w miejscach słonecznych,
otwartych, o glebie zyznej, bogatej w próchnicę i wapń,
wilgotnej.
W drugiej połowie czerwca, gdy tylko ukażą się pąki kwiatowe,
przystępujemy do zbioru liści. Po odrośnięciu rośliny zbiór
powtarzamy. Do zbioru wybiera się dzień pogodny; scinamy roślinę,
pozostawiając 5 - centymetrowy pęd nad ziemią. Ziele przenosi
się w ocienione miejsce i osmykuje liście. Suszyć należy
surowiec możliwe szybko, w miejscach ocienionych i przy dużym
przepływie powietrza; przechowywać - w szczelnie zamykanych
naczyniach.
Właściwości
lecznicze
Surowcem jest liść (Folium Menthae piperitae) oraz ulistnione
szczyty rośliny.
Skład chemiczny i działanie. Główny składnik
leczniczoczynny surowca, to olejek lotny ( z niego otrzymuje się
mentol); poza tym występują garbniki, kwasy organiczne i inne.
Pobudza czynność trawienną żołądka, działa wiatropędnie,
żółciopędnie, odkażająco, miejscowo słabo znieczulająco;
jest środkiem poprawiającym smak i zapach.
Zastosowanie. Lek roślinny polecany do
stosowania wewnętrznego, szczególnie u osób starszych, w
zaburzeniach trawienia, braku apetytu, skurczach żołądka,
kolce jelitowej, chorobach wątroby i dróg żółciowych; zewnętrznie
- do płukania lub okładów w stanach zapalnych jamy ustnej, w
zapaleniu okostnej, w bólach ucha, na bolesne obrzęki i
owrzodzenia.