Tymianek
Thymus vulgaris L.

 

Opis
Rośnie najczęściej dziko na leśnych polanach, wyrębach, na miedzach i w suchych rowach. Jest również uprawiany w dzielnicach południowych Polski ( w innych łatwo wymarza) na słonecznych, piaszczystych miejscach. Rozmnażamy jest głównie przez siew do gruntu lub inspektów.
Tymianek ma przyjemny zapach, szczególnie silny przy roztarciu. Drobne kwiaty, koloru różowoliliowego, zebrane są na szczycie łodygi. Łodyga jest owłosiona, szara, liście ma drobne, z brzegami podwiniętymi do góry.
Roślinę zbiera się na początku zakwitania, ścinając ostrożnie części szczytowe (by nie wyrwać korzeni), 5 cm ponad ziemią. Suszyć w miejscu przewiewnym.
Własciwości lecznicze
Surowcem jest ziele (Herba Thymi)
Skład chemiczny i działanie. Głównym składnikiem surowca jest olejek lotny, który zawiera tymol, linalol, terpineol, borneol, cyneol i octan bornylu. Poza tym garbniki, kwasy - kawowy, chlorogenowy, ursolowy, flawonoidy i inne. Działa silnie wykrztuśnie, odkażająco i ściągająco.
Zastosowanie. Pobudza wydzielanie śluzu z oskrzeli, ułatwia odkrztuszanie, łagodzi napady kaszlu - stąd jego zastosowanie w schorzeniach górnych dróg oddechowych.
Zewnętrznie stosowany jest do płukania jamy ustnej i gardła (angina).


powrót   powrót do przepisów