Melisa
Melissa officinalis L.
Opis
Znana już w starożytności jako roślina lecznicza i miododajna.
Stąd Dioskurides wymienia ją jako Melissophylon (melitta -
pszczoła); w dawnym polskim piśmiennictwie melisa nazywana jest
przez Syreniusza pszczelnikiem lub rojownikiem ( od rojenia pszczół).
Jest to roślina trwała, o charakterystycznym zapachu cytryny,
uprawiana w ogrodach przydomowych; czasem dziczejąca. Ma drobne,
białe wargowe kwiaty; kwitnie od czerwca do wrzesnia.
Melisę zbiera się dwu-, tzrykrotnie w okresie wegetacji, ścinając,
a nastepnie osmykując liście. Suszyć trzeba surowiec w
warunkach naturalnych, w silnym przewiewie lub w temp. do 35C.
Właściwości
lecznicze
Surowcem sa liście (Folium Melissae).
Skład chemiczny i działanie. Surowiec zawiera
olejek lotny (cytrol, geraniol, linalol), garbniki, gorycz, trójterpeny
i kwasy organiczne. Działa ogólnie uspokajająco oraz pobudza
czynność trawienną żołądka.
Zastosowanie. Lek roślinny polecany w
wyczerpaniu nerwowym, neurastenii itp. dolegliwościach. Takze w
zaburzeniach trawienia i schorzeniach dróg żółciowych.