Majeranek
Origanum majorana

 

Opis
Majeranek ogrodowy ma łodygę wzniesioną, rozgałęzioną, wysokości 20-50 cm, u podstawy zdrewniałą. Liście są drobne, ogonkowe, podługowatojajowate i łopatkowate, całobrzegie, z gruczołkami. Cała roślina jest szaro owłosiona. Kwitnienie w lipcu-sierpniu. Kwiaty drobne, białe lub czerwonawe, zebrane w podłużne, owłosione kwiatostany złożone z 3-6 kulistych, kłosokształtnych główek, osadzonych na szczytach pędów. Nasiona bardzo małe, jasnobrązowe, o silnym, specyficznym zapachu.
Jest to dobra roślina miododajna. W starożytnym Egipcie, Helladzie i Rzymie ceniono ją jako przyprawową, leczniczą i ozdobną (wianki).
Właściwości lecznicze
Surowcem leczniczym jest ziele.(Herba Majoranae)
Skład chemiczny i działanie. Młode pędy majeranku zawierają dużo rutyny, kwas askorbinowy i karoten.Działa rozgrzewająco, zwalczająco wzdęcia i odkażająco jelita podczas biegunek.
Zastosowanie. W lecznictwie ludowym majeranek używany bywa przy nieżytach żołądkowych i układu pokarmowego. Ma także zastosowanie przy gośćcu, reumatyzmie i chorobach układu limfatycznego (przy białaczce nacieranie gruczołów olejkiem).

 


powrót   powrót do przepisów