Majeranek
Origanum majorana
Opis
Majeranek ogrodowy ma łodygę wzniesioną, rozgałęzioną,
wysokości 20-50 cm, u podstawy zdrewniałą. Liście są drobne,
ogonkowe, podługowatojajowate i łopatkowate, całobrzegie, z
gruczołkami. Cała roślina jest szaro owłosiona. Kwitnienie w
lipcu-sierpniu. Kwiaty drobne, białe lub czerwonawe, zebrane w
podłużne, owłosione kwiatostany złożone z 3-6 kulistych, kłosokształtnych
główek, osadzonych na szczytach pędów. Nasiona bardzo małe,
jasnobrązowe, o silnym, specyficznym zapachu.
Jest to dobra roślina miododajna. W starożytnym Egipcie,
Helladzie i Rzymie ceniono ją jako przyprawową, leczniczą i
ozdobną (wianki).
Właściwości
lecznicze
Surowcem leczniczym jest ziele.(Herba Majoranae)
Skład chemiczny i działanie. Młode pędy
majeranku zawierają dużo rutyny, kwas askorbinowy i karoten.Działa
rozgrzewająco, zwalczająco wzdęcia i odkażająco jelita
podczas biegunek.
Zastosowanie. W lecznictwie ludowym majeranek używany
bywa przy nieżytach żołądkowych i układu pokarmowego. Ma także
zastosowanie przy gośćcu, reumatyzmie i chorobach układu
limfatycznego (przy białaczce nacieranie gruczołów olejkiem).